2019. aug 29.

Mi várható a világ legerősebb bajnokságában 2019/20-ban?

írta: szerkeszto04
Mi várható a világ legerősebb bajnokságában 2019/20-ban?

Mi várható a világ legerősebb bajnokságában 2019/20-ban? 

A héten elkezdődik végre a világ legerősebb női kézilabda bajnoksága. Ezt pedig megfelelő alkalomnak tartottuk arra, hogy belekezdjünk egy blog indításába.  Először egy minden csapatra kiterjedő, de nem minden apró részletet kimerítő elemzéssel készültünk. A csapatokat saját tippjeink alapján állítottuk sorrendbe. Ez persze vitatható, a legtöbbnél köztünk se volt konszenzus. Kíváncsiak vagyunk, Ti hogy látjátok az erőviszonyokat. A legnagyobb meglepetéssel kecsegtető csapatra pedig szavazhattok is lent. Aki szerint pedig az egész rangsor hülyeség, nyugodtan mentse le, és a szezon végén az orrunk alá dörgölheti, hogy nem értünk hozzá, és neki volt igaza, nem fogunk megharagudni. 

 

Győri Audi ETO KC: 

d2e1efde943f4ee6bfda80047df8cdc7d496284b.jpgA Győrnek az idei szezonja a csapatépítésről is szólhat, ugyanis több meghatározó játékos elhagyta a klubot a nyár folyamán. Nora Mörköt és Nycke Grootot kell kiemelni külföldi vonalról. Mind a két játékos elég furcsa körülmények között hagyta ott a klubot, ami felvethet kérdéseket, ez akár egy külön cikket is megérne. Tomori Zsuzsanna négy év győri játék után átteszi székhelyét Siófokra. Új játékosokkal bővült a keret, a francia vonal tovább erősödik Nze Minkoval és Edwige-gel. Faluvégi Dorottya érkezésével a Győrnek sikerült egy magyar tehetséget is bezsákolni a rivális Fraditól. Kérdés, hogy ki tudja-e magának harcolni a megfelelő mennyiségű játéklehetőséget a fejlődés mellett. Kár lenne még egy Győrben parkolópályára tett magyar tehetségért. Címvédésre kiváló esély mutatkozhat minden fronton az ETO-nak az idei szezonban, ha az új és már régebb óta itt játszók között az összhang meglesz. Danyi Gáboron valószínűleg nem fog múlni. 

 

FTC-Rail Cargo Hungaria: 

szucsanszki-zita-es-elek-gabor-kiemelt-1024x576.jpgA zöld fehérek a szezon kezdete előtt eggyel többen lettek, ugyanis megszületett Elek Gábor és Szucsánszki Zita kisfia Levente. Ha már a családalapításnál tartunk mindenképpen említést érdemel, hogy Klivinyi Kinga pedig megházasodott, csapattársai jelenlétében. Végül pedig legújabb hírként csak pislogunk az újabb zöld fehér összefonódáson Bíró Blankával kapcsolatban. Ezek után rá is térhetünk a sport részére. Nagy meglepetéseket pusztán a magyar bajnokságot tekintve valószínűleg ez a szezon sem fog tartogatni a Fradinál. Annak ellenére, hogy a bajnokságban számukra majdnem biztosnak mondható a második hely, reméljük a BL-ben minél jobb szereplést tudnak nyújtani. A csapatnál szép számban képviseltetett magyar fiataloknak mindenképp jót tenne a lehető legtöbb nemzetközi meccs, a világelit ellen. Ebből hosszútávon a felnőttválogatott is csak profitálhat. 

 

Siófok Kézilabda Club: 

Siófoknál a nyár folyamán erősödött a magyar vonal, amivel szembementek a korábbi trendjeikkel. A legnagyobb halnak egyértelműen a háromszoros BL-győztes Tomori Zsuzsanna számít.  Légiós oldalról Nerea Pena, és a franciák kiválósága Gnonsiane Niombla érkezése hozhat új lendületet a déli partra. Szezon nagy kérdése lehet itt, hogy tovább tudnak-e közelíteni a Fradihoz. A 3. hely szinte garantált a keret erősségét tekintve a bajnokságban. EHF-kupa címvédés lehet a fő cél Siófokon. 

 

DVSC SCHAEFFLER: 

jelena_despotovic.jpgDebrecenben nem volt nagy jövés-menés, csak légiósokat cseréltek le. Helyettük pedig pedig egy külföldi játékos érkezett, az argentin Elke Karsten, akinek ideigazolása hazájában szenzációnak számított. Annak ellenére, hogy Spanyolországban már az EHF-kupát is megjárta, a vezető hírek között szerepelt kllubváltása. Rajta kívül egy idegenlégiósa van a cívisvárosi csapatnak a közönségkedvenc Jelena DespotovicLotte Griegel helyére az a Vámos Petra érkezett, akit korosztálya egyik legjobbjának tartanak, nem hiába volt csapatkapitány a junior válogatottnál. Két másik friss EB-győztes is van a keretben, Szabó Dorci és Arany Rebeka. Mellettük a Kovács-Karnik párost kell kiemelni, akik az NB1 legjobb jobbátlövő duói közé tartoznak. Összeségében remekül ötvöződik a fiatalok és a rutinos játékosok aránya, már csak az a kérdés, hogy ez a pályán kijön-e, de ki más hozhatná ki ebből a maximumot, ha nem az ősdebreceni Köstner Vilmos, akinek neve garancia a sikerre. 

 

Váci NKSE: 

nevtelen.jpg"Ne változtass azon, ami működik!"-ez lehetett a Vác mottója idén nyáron. Továbbra is a magyar fiatalokra épül a csapat, akik meg is hálálják a bizalmat. Ha Lakatos, Kácsor, Hámori, KuczoraHelembai és Szabó fejlődése töretlen marad, akkor nagyon szép jövő áll a Vác előtt. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van egy mentorra, erre a szerepre pedig elképzelni se lehet jobbat ArenhartnálA rutinos brazil kapus remek viszonyt ápol a fiatalokkal, kiváló teljesítményt nyújt a kapuban, ráadásul még az ellenfél kapujára is veszélyes, ezt bizonyítja a tavaly szerzett 6 gólja is. Semmi akadálya nincs a tavalyi szereplés megismétlésének, sőt akár egy jobb eredmény se lehetetlen. 

 

Érd: 

Lehet-e pótolni 200 gólt? Talán ez a kérdés foglalkoztatja leginkább Szabó Edinát, mióta kiderült, hogy Katarina Krpež-Šlezak anyai örömök elé néz. Mindenesetre a tavalyi negyedik hely megismétléshez muszáj lesz erre megoldást találni. Talán ez a megoldás lehet Nascimento és Termány, akik komoly játékerőt képviselnek. Ami szintén jó hír, hogy a keret magja egyben maradt, így nagy visszaesés talán nem várható, de a Loki-Vác piros párosra nem árt figyelniük, mert könnyen az hátrébb találhatják magukat.  

 

Alba Fehérvár KC: 

Fehérváron komoly átalakítás nem történt a tavalyi kerethez képest, így elvárható egy hasonló helyezés és a harc az EHF-kupa indulásért. Ezeket a terveiket a sérülések húzhatják keresztül, és ilyen téren nem mondhatóak szerencsésnek. Két U19-es európa bajnok (igaz sérülés miatt kihagyták a tornát), a tavaly húzóemberré váló Varga Emőke és a Győrből érkező Afentáler Sára is térdsérülést szenvedett, így a beálló és a jobbátlövő poszt is üressé vált. Ez nagyobb nyomást helyez a Békéscsabáról érkező Walfisch Mercédeszre, akinek a viharsarki teljesítményét kell hoznia ahhoz, hogy a középmezőny elejében végezzenek. A szélen Pelczéder Orsolya és a Nascimento helyére érkező Sabrina Zazai lehet ebben a segítségére, míg a kapuban a szintén új igazolás Armelle Attingré lehet a kulcsember. 

 

Dunaújvárosi Kohász KA: 

A kohász az elmúlt másfél évben jobban hasonlított egy valóságshowra, mint egy csapatra. Először Kovács Anna viharos távozása, majd Klujber Katrin átigazolása kavarta fel az állóvizet, és hozott komoly visszaesést. A szezon sikeressége azon múlik, hogy sikerül-e rendezni a kaotikus állapotokat, amiben nem biztos, hogy Trsicsuk K. a legmegfelelőbb partner. Micijevic visszatérése segíthet ezen a helyzeten és Szekerczés, Szalai, valamint Sirián jó teljesítménye is stabil alapot jelent. Jó lenne, ha sikerülne összekapniuk magukat, mert nagymúltú klub, és hamarosan új csarnokot is kapnak. Persze ennek is megvan a hátránya, az építkezés miatt Szekszárdon lejátszott hazai meccsek nem valószínű, hogy pozitívan hatnak majd a játékra. 

 

Mosonmagyaróvári KC SE: 

lili.jpgNehéz mit írni róluk, mert Herczeg Lili U19-es EB-n nyújtott teljesítményétől még mindig nem jutottunk szóhoz, ugyanakkor itt megjegyeznénk, hogy az EHF döntéshozói bánhatják, hogy nem látták ezt a csodát, más magyarázat nincs arra, hogy nem kapta meg az MVP címet. Miután kidühöngtük magunkat rátérhetünk a lényegre: a Mosonmagyaróvár lehet az idei év meglepetéscsapata. Már tavaly is szorongatták a középmezőnyt, idén pedig minden adott egy nagy meneteléshez, az eddig is korrekt játékosállományhoz érkezett Souza, aki pont azt az extrát teheti hozzá, ami a komolyabb célok eléréséhez szükséges, a kapuban se lesznek gondok, a nézőtérről pedig az ország egyik legjobb szurkolótábora támogatja őket. 

 

MTK: 

golo.jpgAz MTK-tól nagyjából az előző szezon teljesítménye várható, nem fenyegeti őket a kiesés szele, de nem is kopogtatnak majd a felsőház kapuján várakozásink szerint. Az utánpótlás világversenyek után nagyobb ismeretségre szert tett Golovin mindenki kedvencének mondható. Golovin teljesítménye az utánpótlásképzéssel elvitathatatlan, kis túlzással mindent tud a válogatottal, csak veszíteni nem. Kiemelendő, hogy a győztes csapatokból Suba, Zsiborás, akik a klubnál is Golo tanítvánai. Valamint közéjük tartozik a Győrből érkező, korábbi debreceni Pál Tamara is. Mellettük a rutint, Dávid-Azari, Szöllősi-Zácsik és Tóth képviselik, tőlük pedig rengeteget tanulhatnak a fiatalok. A szezon legnagyobb kérdése náluk, hogy a Lokihoz igazoló Karnik Szabina több, mint 150 gólját, hogy tudják pótolni.  

 

Békéscsaba Előre NKSE: 

Békéscsabán a korábbi évekhez hasonlóan a bentmaradás lesz az elsődleges cél. Ebben a legtöbbet a Mosonmagyaróvárról érkező, a válogatottat is megjárt Kopecz Barbara segíthet. A keretet elnézve nem lesz könnyű dolga, ha be akarja tölteni a Walfisch távozásával keletkezett űrt, mert a csapattársai között nem sok olyan játékost találunk, akik nehéz helyzetben lendíteni tudnának a csapat szekerén. Talán leginkább az Agbaba és Vukajlovic nevével fémjelzett szerb különítmény jelenthet még húzóerőt. 

 

Szombathely KKA: 

1975 után ismét NBI-be jutott a Szombathely. Gyakorlatilag leiskolázták az a másodosztályt a tavalyi szezonban, ezzel a szemtelenül fiatal kerettel. Mayer Maja Letícia, Horváth Petra játékára érdemes lesz odafigyelni. Ők voltak az elmúlt idény gólgyárosai. Udvardi Laura volt a harmadik legfontosabb láncszem ebben, de ő már a Kisvárdánál folytatja a pályafutását az idei szezonban. Csodát nem kell várni a Szombathelytől, de a mezőny második felében okozhatnak olykor-olykor kellemetlen meglepetéseket. A bentmaradás nehéz feladat lesz, hiszen az NBI/B. után ez egy teljesen új szint lesz a fiataloknak. Ha ez nem lenne elég a hazai meccseiket nem tudják Szombathelyen lejátszani a tulajdonosi viták miatt.

 

Kisvárdai KC:  

giphy.gifIsmét megnyitotta kapuit a kisvárdai átjáróház, több igazolás volt, mint anno a Kispest Honvéd focicsapatánál a Hemingway-éra legszebb napjaiban, tizenegyen hagyták el a klubot, míg kilenc új játékos érkezett. Ezúttal viszont elmaradt a légióshad, inkább magyarokkal töltötték fel a keretet. A kapuban Horváth-Pásztor és Lajtos Nóra remek váltótársai egymásnak, ezt már Debrecenben bemutatták, így talán ez tűnik a csapat legerősebb egységének. Az már sokkal nagyobb rejtély, hogy a távozó Andrea Klikovacot hogy sikerül majd pótolni, és az újdonsült kismama Samira Rocha formája is kérdéses. Ekkora jövés-menés után jósnő legyen a talpán, aki megmondja, hogy hol végeznek, de a keretet elnézve nem lennénk meglepve, ha a végén kevesebb pontjuk lenne, mint átigazolásuk. 

 

Szent István SE: 

A friss feljutó Szent István az Eger tavalyi példáját követi, és nem igazoltak nagyobb neveket, a legismertebb új játékosuk talán az U19-es EB-győztes Stranigg Zsófia, de akármilyen jól játszott a kontinenstornán, azért nehéz elképzelni, hogy vele megváltják a világot, és kiharcolják a bentmaradást. Az mindenesetre dicséretes, hogy a légiósok helyett magyar játékosok játszanak, akiknek óriási ugródeszka lehet, hogy az NB1-ben is megmutathatják magukat.  

Szólj hozzá

MTK DVSC Érd Győri Audi ETO KC FTC-Rail Cargo Hungaria Siófok Kézilabda Club Váci NKSE Alba Fehérvár KC Dunaújvárosi Kohász KA Mosonmagyaróvári KC SE Békéscsaba Előre NKSE Szombathely KKA Kisvárdai KC Szent István SE